La Tecnocervesa de Whym

En Francesc de Whym és, a més d’un apassionat de la cervesa, un curiós insaciable i un tasta olletes. Així que la feina de mestre cerveser l’hi ho permet, es posa a investigar receptes per fer una cervesa nova, busca maneres de millorar els processos de producció o decideix posar la tecnologia de part seva per exprimir-la tan com es pugui. I precisament això és el que ha fet ara. 

La Tecnocervesa: Somien els androides en cerveses elèctriques?

El projecte que et vull presentar avui està a l’alçada de les pel·lícules de ciència ficció dels anys ‘90, però fet realitat. Partint d’una pregunta força senzilla: es pot crear una marca de cervesa utilitzant exclusivament eines d’intel·ligència artificial? S’ha construït tot el projecte, recorrent a les eines disponibles per a qualsevol internauta: ChatGPT i Midjourney. Amb l’ajuda d’alguna “eina addicional no essencialment IA, però amb la condició de que també incorporés alguna opció IA. Els escollits van ser Canva per alguns acabats d’imatges, i el conjunt WordPress – Elementor per la web” (Tecnocervesa.whym.cat, 2023).

La intervenció del cerveser ha estat mínima, només ha “corregit” la recepta que la IA l’hi va proposar, per deixar empremta humana, i s’ha limitat a seguir les indicacions que aquestes eines l’hi anaven donant. Així mateix, el contingut de la pàgina web ha estat dissenyat per la IA, fins el punt que en l’apartat Sobre Nosaltres, aquestes eines han tingut llibertat per editar les imatges reals i oferir la seva versió dels cervesers. 

A la pàgina web és on veiem que aquest tipus d’eina encara tenen molt camí per recórrer. Els textos són molt similars entre ells, ampulosos i poc treballats. Hi abunden faltes d’ortografia i males traduccions, però això és tan sols el principi, qui sap què seran capaces de fer. 

Les receptes: Jo he vist coses que vosaltres no creurieu

El cerveser va demanar al ChatGPT dues receptes de cervesa i la IA l’hi va respondre amb la recepta d’una Lager i la d’una Neipa. Aquesta fase, expliquen a la web de la tecnocervesa, és on en Francesc hi ha intervingut més, per raons evidents: ell ha estat qui ha comprat els ingredients, qui controla els processos de producció i qui ha cuinat la cervesa. 

El resultat d’aquestes receptes i de la col·laboració entre l’artesania i la tecnologia han estat dues cerveses fidels a l’estil que representen. 

l’AILager

Es tracta d’una recepta clàssica. És curiós que la IA escollís aquest estil, ja que no és un dels preferits dels cervesers de cervesa artesana, mentre que és l’estil més popular entre les cerveses industrials. Val a dir, però, que el ChatGPT partia d’una informació prèvia, fruit dels diàlegs que van mantenir ell i el cerveser abans de triar les receptes. 

El resultat és una cervesa  equilibrada, amb notes maltoses però suau i refrescant. De color clar i brillant, d’escuma blanca poc persistent, t un final net que convida a fer un altre glop. 

l’AIPIA

Al contrari que en el cas anterior, aquest estil de cervesa és un dels més prolífics dins el món de la cervesa artesanal. El resultat és una Neipa clàssica, tèrbola, fresca i llupolada, molt aromàtica però sense ser excessivament amarga, un punt cítrica i tropical. És cremosa i amb escuma blanca i persistent. Una cervesa molt ben trobada, pensada especialment per èpoques de calor.

Esperem que en Francesc segueixi engrescat amb el projecte i duri molt de temps

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

5 − 2 =

keyboard_arrow_up
Fes-nos la teva comanda