Què és una IPA?

Què és una IPA?

Les sigles IPA corresponen a Indian Pale Ale, però això no vol dir que aquest estil sigui originari de l’Índia, sinó que rebien aquest nom les cerveses produïdes per ser enviades i consumides allà.

Des que la Companyia Britànica de les Índies Orientals es va establir a l’Índia, el mercat de cervesa comença a ser molt atractiu per als cervesers britànics, ja que tant els militars anglesos com els civils, n’eren grans consumidors. No obstant això, satisfer els clients, en aquest cas, era molt complicat. Les primeres cerveses que es van enviar a l’Índia van ser les d’estil Porter i Dark Ale, les més populars a l’illa britànica. Però a causa de la seva poca graduació i de l’oscil·lació de temperatures durant el viatge -encara no existia el canal de Suez i per tant els vaixells partien d’Anglaterra, passaven per l’Equador fins el Cap de Bona Esperança i enfilaven amunt altra vegada cap a l’Índia-, les cerveses arribaven florides i agres.

Cal recordar també que la pasteurització no apareix fins el 1862 i, per tant, aquesta tècnica per conservar els aliments tampoc no era coneguda.

A grans mals, grans remeis

És per aquest motiu que els mestres cervesers van optar per una solució tan senzilla com creativa: augmentar la quantitat de llúpol (ja en coneixien les seves propietats conservants i antisèptiques) i el grau alcohòlic, que també ajudava a la conservació.

Això va permetre que el producte suportés la travessia i, al mateix temps, va conferir a la cervesa una aroma molt mes intensa i un sabor més amargant que aquell a què estaven acostumats els bevedors de cervesa de llavors.

Les cerveses IPA es caracteritzen, doncs, per posseir aromes molt intensos, presenten un color una mica pàl·lid i ataronjat i la seva graduació alcohòlica oscil·la entre 5,1º i 7,6º. La seva característica principal, però, és l’amargor i els matisos aromàtics que l’hi aporta el llúpol.

Tipus d’IPA

Dins aquest tipus de cervesa, trobem diferents elaboracions i classificacions. Així, la Beer Judge Certification Program (BJCP) les ordena segons l’origen dels ingredients que les componen, el lloc on són elaborades o el volum d’alcohol que contenen:

Segons la procedència dels ingredients

English IPA

Són les IPA originals, és a dir, tal i com hem explicat més amunt, es tracta d’una versió més llupolada i amb més grau alcohòlic que les Pale Ale anglesa clàssica. Actualment anomenem English IPA a aquelles cerveses que utilitzen malta i llúpol britànic en l’elaboració. Acostumen a ser menys amargues que d’altres variants d’IPA i el seu color sol ser el mateix que el de les Pale Ale angleses.

American IPA

Es tracta d’aquelles IPA elaborades amb llúpol americà i sovint també cereals americans, molt més suaus i que no aporten tant de gust de pa o caramel. A més a més, a diferència de les angleses, les quals destaquen per les seves notes herbàcies i terroses, aquestes cerveses IPA solen ser cítriques, amb notes de fruita tropical, de resina i fusta. Tenen un volum d’alcohol més elevat que el de les angleses i acostumen a ser un punt més amargues.

Sota el paraigües de les American IPA hi trobem les West Coast IPA, East Coast IPA y New England IPA.

Segons el volum d’alcohol

Session IPA

Una de les varietats més fàcils de beure, ja que es tracta d’una de les menys alcohòliques de totes les IPA (entre un 3’5% i un 5%). Basant-se en la recepta de les cerveses Session, cerveses estacionals que tenien per objectiu refrescar els treballadors (sovint del camp) durant els descansos de la feina, aquestes IPA es caracteritzen també per ser molt fresques, menys amargues que la majoria d’IPA i de poca carbonatació.

Micro IPA

Seguint l’estil de les Session IPA, aquestes són les menys alcohòliques de la família. Acostumen a tenir un màxim de 3’5 graus d’alcohol, però no renuncien a les notes fresques i de fruita, tan característiques del llúpol. En ser una de les varietats més modernes, poden estar elaborades amb llúpola americans, europeus o fins i tot d’Oceania.

Double IPA (DIPA) i Imperial IPA (IIPA)

Cerveses IPA amb una altra graduació alcohòlica, entre un 7’5% i un 9’5%. Per aconseguir aquesta potència alcohòlica es necessita més malta, cosa que aporta, a la vegada, més densitat. Per contrarestar la dolçor de la malta torrada, la quantitat de llúpol que contenen també és més elevat. Aquest tipus d’IPA és una de les reinterpretacions que es van començar a fer als EEUU amb llúpol americà. Així que sovint les trobarem elaborades amb aquest llúpol i per tant, les podrem classificar com a American IPA.

Triple IPA

Es tracta d’una Doble IPA portada a l’extrem. Dels últims deu anys ençà, havien aparegut al panorama de la producció de cervesa artesana un seguit de DIPA amb més d’un 9’5% d’alcohol. D’aquí, la BJCP va convenir a fer un grup especial per aquest tipus de cervesa extremadament alcohòlica i llupolada. Sovint, també, el sistema del dry-hopping s’empra de manera molt més extrema que en el cas de les Doble IPA, aportant molt més de llúpol a posteriori i amb l’objectiu d’aconseguir una major intensitat en la cervesa.

Segons la regió on s’elaboren

West Coast IPA

Cervesa de la costa oest americana, feta amb llúpol americà i molt popular a partir dels anys ’80 del segle passat. La seva principal característica és el protagonisme del llúpol, que ofereix cerveses astringents i amargues.

East Coast IPA

Efectivament, la cervesa elaborada just a l’altra costa dels EEUU, amb llúpol americà. Es tracta de cerveses d’un estil molt semblant al de les English IPA, l’objectiu de les quals és aconseguir l’equilibri entre la malta i el llúpol.

New England IPA o NEIPA

Es tracta d’un tipus d’IPA creada per la microcervesera The Alchemist, Vermont (Nova Anglaterrra), l’any 2011. John Kimmich, el seu creador, buscava fer una cervesa refrescant i que es pogués beure directament de la llauna; equilibrada (a l’estil de les cerveses East Coast IPA), tèrbola i densa, però sedosa en boca i amb aroma de fruites de pinyol i fruites tropicals. Des de la seva creació, aquest tipus de cervesa IPA ha anat guanyant adeptes i amb ells han nascut un seguit de variants, entre les quals destaquen les Hazy IPA, les Juicy IPA i, de manera més recent, les DDH IPA (Double Dry-hopped IPA).

Belgian IPA

Aquests tipus de cervesa resulten de la conjunció entre els llevats belgues i els llúpols americans, donant com a resultat cerveses de gran complexitat de sabor: maltejades a l’estil de les Belgian Strong i les Tripel, però molt llupolades, com les American IPA. Són cerveses amb bastant graduació alcohòlica, entre un 7,5% i un 9% i amb més carbònic que les IPA angleses i americanes.

New Zealand IPA

Cerveses elaborades amb llúpols novazelandesos, característics per les seves notes de fruita, com el kiwi, el meló o la maduixa. A més, a la regió de Nilson es cultiva una varietat que recorda al raïm de varietat Sauvignon, per això l’han batejat amb el nom de Nelson Sauvin.

Per tonalitats cromàtiques

La BJCP també les classifica per tipus de fermentació i tonalitats cromàtiques, d’entre les que podem anomenar les White IPA, les Red IPA o les Black IPA, que varien el color segons el tipus de cereal que utilitzen i la manera de maltejar-lo. Així mateix, podem considerar les White IPA unes precursores de les NEIPA, les quals utilitzen el blat com a cereal principal (weizen o cru), atorgant-li una malltositat característica i fent-la molt refrescant, indicada pels mesos de calor.

Les IPA de La Gata Maula Vermuteria

Actualment, aquest estil i les seves variants son el tipus de cervesa més elaborades per les cerveseres artesanes. A La Gata Maula Vermuteria en tenim algunes que valen molt la pena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

1 × 4 =

Qué es una IPA?

Qué es una IPA?

Las siglas IPA corresponden a Indian Pale Ale, aunque eso no significa que este estilo sea originario de la Índia, sinó que recibían este nombre las cervezas producidas para ser enviadas y consumidas allí.

Desde que la Compañía Británica de las Indias Orientales se estableció en la Índia, el mercado de cerveza empezó a ser muy atractivo para los cerveceros británicos, ya que los mikitares ingleses, así como los civiles, eran grandes consumidores. Sin embargo, satisfacer a los clientes, en este caso, era muy complicado. Las primeras cervezas que se mandaron a la Índia fueron las de estilo Porter y Dark Ale, las más populares en la isla británica. Pero debido a su poca graduación y a la oscilación de temperatura s durante el viaje – todavía no existía el canal de Suez y por tanto los barcos partían de Inglaterra, pasaban por el Cabo de Buena Esperanza y subían otra vez hacia el norte hacia la Índia-, las cervezas llegaban mohosas y agrias.

Cabe recordar también que la pasteurización no aparece hasta el 1862 y, por tanto, esta técnica para conservar los alimentos tampoco se conocía.

A grandes males, grandes remedios

Es por este motivo que los maestros cerveceros optaron por una solución tan sencilla como creativa: aumentar la cantidad de lúpulo (ya conocían las propiedades conservantes y antisépticas) y el grado alcohólico, que también ayudaba a la conservación.

Eso permitió que el producto soportara el viaje y, al mismo tiempo, le dio a la cerveza un aroma mucho más intensa y un sabor mucho más amargo que aquél al que estaban acostumbrados los bebedores de cerveza de entonces.

Las cervezas IPA se caracterizan, pues, por poseer aromas muy intensos, presentan un color un poco pálido y anaranjado, y su graduación alcohólica oscila entre 5,1º y 7,6º. De todas formas, su característica principal, es el amargor y los matices aromáticos que le aporta el lúpulo.

Tipos de IPA

Dentro de este tipo de cerveza encontramos diferentes elaboraciones y clasificaciones. Así, la Beer Judge Certification Program (BJCP) las ordena según el origen de los ingredientes que las componen, el lugar en donde están producidas o el volúmen de alcohol que contienen:

Según la procedencia de los ingredientes

English IPA

Son las IPA originales, es decir, tal y como hemos explicado más arriba, se trata de una versión más lupulada y con un grado más alcohólico que las Pale Ale inglesas clásicas. Actualmente, llamamos English IPA a aquellas cervezas que utilizan malta y lúpulo británico en la elaboración. Acostumbran a ser menos amargas que otras variantes de IPA y su color suele ser el mismo que el de las Pale Ale inglesas.

American IPA

Se trata de aquellas IPA elaboradas con lúpulo y (a menudo) cereales americanos, mucho más suaves y que no le confieren a la cerveza ese sabor a pan o caramelo. Además, a diferencia de las inglesas, las cuales destacan por sus notas herbáceas y terrosas, estas cerveses IPA suelen ser cítricas, con notas de fruta tropical, resina y fruta. Tienen un volúmen de alcohol más elevado que el de las inglesas y acostumbran a ser un punto más amargas.

Bajo el paraguas de las American IPA encontramos las West Coast IPA, East Coast IPA y New England IPA.

Según el grado de alcohol

Session IPA

Una de las variedades más fáciles de beber, ya que se trata de una de las menos alcoólicas de todas las IPA (entre un 3’5% y un 5%). Basándose en la receta de las cerveszas Session, cervezas estacionales que tenían por objetivo refrescar los trebajadores (a menudo del campo) durante los descansos del trabajo, est<s IPA se caracterizan también por ser muy frescas, menos amargas que la mayoria de IPA y poco carbonatadas.

Micro IPA

Siguiendo el estilo de las Session IPA, estas son las menos alcohólicas de la família. Acostumbran a tener un máximo de 3’5 grados de alcohol, pero no renuncian a las notas frescas y de fruta, tan características del lúpulo. Al ser una de las variedades más modernas, pueden ser elaboradas con lúpulo americano, europeo o incluso de Oceania.

Double IPA (DIPA) e Imperial IPA (IIPA)

Cervezas IPA con un altro grado alcohólico, entre un 7’5% y un 9’5%. Para conseguir esta potencia alcohólica se necesita más malta, lo que aportará, a su vez, más densidad. Para contrarestar lo dulce de la malta tostada, la cantidad de lúpulo que contienen también es más elevado. Este tipò de IPA es una de las reinterpretaciones que se empezaron a hacer en los EEUU con lúpulo americano. Así que las encontraremos elaboradas a menudo con este lúpulo y, por tanto, las podremos clasificar como American IPA.

Triple IPA

Se trata de una Doble IPA llevada al extremo. Durante los últimos diez años han ido aparecido, en el panorama de la producción de cerveza artesanal, un conjunto de DIPAS con más de un 9’5% de alcohol. Así que la BJCP decidió hacer un grupo especial para este tipo de cerveza, extremadamente alcohólica y lupulada. A menudo, también, el sistema de dry-hopping se utiliza de manera mucho más extrema que en el caso de las Doble IPA, aportando mucho más lúpulo a posteriori y con el objetivo de conseguir una mayor intensidad en la cerveza.

Según la región en donde son elaboradas

West Coast IPA

Cerveza de la costa oeste americana, hecha con lúpulo americano y muy popular a partir de los años ’80 del sigle pasado. Su característica principal es el protagonismo del lúpolo, que ofrece cervezas astringentes y amargas.

East Coast IPA

Efectivamente, la cerveza elaborada justo en la otra costa de los EEUU y hecha con lúpulo americano. Se trata de cervezas de un estilo muy parecido al de las English IPA, el objectivo de les cuales es conseguir el equilibrio entre la malta i el lúpulo.

New England IPA o NEIPA

Se trata de un tipo de IPA creada por la microcervezera The Alchemist, Vermont (Nueva Inglaterrra), en el año 2011. John Kimmich, su creador, buscaba producir una cerveza refrescante y que se pudiera beber directamente de la lata; equilibrada (al estilo de les cervezas East Coast IPA), turbia y densa, pero sedosa en boca y con aroma de fruta de hueso y fruta tropical. Des de su creación, este tipo de cerveza IPA ha ido ganando adeptos y, con ellos, han nacido multitud de variantes, entre les que destacan las Hazy IPA, las Juicy IPA y, de manera más reciente, las DDH IPA (Double Dry-hopped IPA).

Belgian IPA

Este tipo de cervezas resultan de la conjunción entre las levaduras belgas y los lúpulos americanos, dando como resultado cefrvezas de gran complejidad de sabores: malteadas al estilo de las Belgian Strong y las Tripel, pero mucho más lupuladas, como las American IPA. Son cervezas con bastante graduación alcohólica, entre un 7,5% y un 9%, y mas carbonicas que las IPA inglesas y americanas.

New Zealand IPA

Cervezas elaboradas con lúpulo neozelandés, característico por sus notas de fruta como el kiwi, el melón o la fresa. Además, en la región de Nilson se cultiva una variedad que recuerda a la uva de la variedad Sauvignon, por eso la han bautizado con el nombre de Nelson Sauvin.

Por tonalidades cromáticas

La BJCP también las clasifica por tipo de fermentación y tonalidades cromáticas, de entre las que podemos destacar las White IPA, las Red IPA o las Black IPA, que varian el color en función del cereal que utilizan y el modo en que es malteado. Así mismo, podemos considerar las White IPA como las precursoras de las NEIPA, las cuales utilizan el trigo como cereal principal (weizen o crudo), otorgándole una malltosidad característica y haciéndola muy refrescante, indicada en los meses de calor.

Las IPA de La Gata Maula Vermuteria

Actualmente, este estilo y sus variantes son el tipo de cerveza más poroducido por las cerveceras artesanas. En La Gata Maula Vermuteria tenemos una pequeña selección.

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

four × 2 =

keyboard_arrow_up
Fes-nos la teva comanda