Les millors cerveses per prendre a l’estiu
Taula de contingut
Ara que fa calor, a La Gata Maula sovint ens pregunten quina cervesa és més refrescant. Tot i que és veritat que la millor cervesa és aquella que més t’agrada (hi ha qui ens demana La Pastry Stout de BdeGust mentre a fora estem a 30º), aquí explicarem aquells estils que més casen i són més consumits amb les temperatures altes. En tots els casos, trobarem punts en comú: un cos lleuger, una lleugera acidesa o amargor i poca graduació.
Mexican Lager
Tot i que els pobles precolombins ja fermentaven el blat de moro per fer-ne cervesa, no va ser a partir de 1860, amb l’arribada massiva de vienesos a Mèxic quan comença a produir-se una novíssima i molt de moda lager vienesa, però amb un ingredient local: el blat de moro. Aquest ingredient atorga al producte una lleugeresa i dolçor que manca a la lager europea d’estil vienès. Això, precisament, la fa ideal per prendre en llocs de climes càlids, o durant les tòrrides tardes d’estiu a casa nostra.
Session IPA
Una de les varietats més fàcils de beure, ja que es tracta d’una de les menys alcohòliques de totes les IPA (entre un 3’5% i un 5%). Es basen en la recepta de les cerveses Session, cerveses angleses, estacionals, que tenien per objectiu refrescar els treballadors durant els descansos de la feina o “session” sense que el seu rendiment se’n veiés afectat. Aquestes IPA es caracteritzen també per ser molt fresques, de cos lleuger i menys amargues que la majoria d’IPA.
Sour
Son cerveses procedents de la regió del Senna, conegudes també com a cerveses salvatges o de fermentació espontània. Les cerveses d’estil Sour no son cerveses amb el sabor tradicional o, si més no, amb el sabor que esperem a dia d’avui d’una cervesa. La majoria estem acostumats a cerveses amargues i/o torrades, fruit del joc que ofereixen llúpols i malta. En canvi, l’elaboració d’aquest tipus de cervesa li confereix un sabor àcid, una mica sec, i molt aromàtic. A diferència d’altres estils, aquí, en la majoria de casos parlem de cerveses de fermentació espontània i que juguen amb bacteris com els Lactobacillaceae o els Pediococcus. Una altra de les característiques generals d’aquest estil de cerveses és també la seva baixa graduació, que es troba entre un 3 i un 4% d’alcohol. Totes aquestes característiques, unides, la converteixen en una cervesa ideal per prendre durant l’estiu.
Saison
Aquesta és una cervesa tipus ALE que tradicionalment s’elaborava al nord de França i a la zona francòfona de Bèlgica, a la Valònia, durant l’hivern, per evitar que la fermentació lliure fes malbé el producte i, també, per donar feina als treballadors durant els mesos més tranquils. Les Saisons modernes acostumen a tenir entre un 5% i un 6% d’alcohol. En canvi, les tradicionals no passaven del 3% perquè el seu objectiu era refrescar, durant l’estiu, els camperols temporers, anomenats “saisonniers”. Les modernes són, a més i generalment, altament carbonatades, afruitades i fins i tot de vegades, si s’hi afegeixen espècies, una mica picants.