Cronologia del vermut modern

Cronologia del vermut modern
De la recepta de Carpano a les portes del s. XXI

Els orígens del vermut

1786.- Antonio Beneditto Carpano crea la recepta del vermut, tal i com el coneixem ara nosaltres, a Turín. La seva intenció era arribar al públic femení amb una recepta que endolcís el vi.

Mentresant, els germans Giovanni Giacomo i Carlo Stefano Cinzano, obtenen la llicència oficial de la casa de Saboya per comercialitzar el seu vemut.

El vermut durant la primera meitat del segle XIX

1813.- el comerciant de vins i licors Joseph Noilly crea, a França, la primera recepta de vermut sec feta amb Pica Poll i Clairette

1838.- Germans Luigi i Giuseppe Cora, n’industrialitzen el procés de fabricació i a partir d’aquí començaran a proliferar les diferents marques. A Itàlia trobem:

1850.- Neix la marca Gancia al Piamonte, Itàlia

1863.- Alessandro Martini (emprenedor) i Luigi Rossi (mestre artesà) creen un beuratge amb la voluntat de representar la bellesa i l’estil de vida d’Itàlia. Així, amb Teofilo Sola com a tercer soci, llancen al mercat un vermut molt més suau i menys amarg.

1839.- Arriba a Reus la primera ampolla de vermut, provinent d’Itàlia.

El vermut durant la segona meitat del segle XIX

1851.- Don Augusto de Muller i Ruinat de Brimont (procedent d’una coneguda família vinícola d’Alsàcia), funda la Casa De Muller, des d’on comercialitza, a banda de vins dolços, rancis i vins de missa, el seu vermut Iris, fórmula del qual data de 1850.

1860.- Gaspare Campari inventa, a Milà, una aperitiu que ven al seu cafè i que causa furor. La recepta, que inclou uns 60 ingredients diferents, encara és secreta.

1860.- Augusto Perucchi arriba d’Itàlia amb la seva recepta. El 1873 comença a comercialitzar-la amb el nom de Perucchi.

1866.- Neix a Tuïr, el Rosselló, de la mà dels germans Pallade i Simon Violet, el primer vermut nord-català: El Byrrh, un vi afegit amb mistela i aromatitzat amb quinquina. En principi el comercialitzen com a medicament, però el col·legi de farmacèutics de Montpeller els el fa retirar, i decideixen vendre’l com a aperitiu. Durant la dècada dels ’30 del segle passat es convertí en la marca d’aperitius més consumida del món.

1870.- El celler Diezmo de Moguer reivindica ser el primer en tenir una recepta pròpia a l’estat espanyol.

1884.- Neix, a Reus, el vermut Yzaguirre.

1886.- Es funda, a Bràfim, la casa Padró. En un principi fou una empresa dedicada a la producció de vins i licors destil·lats (aiguardents i anisats). No serà fins la tercera generació quan la seva activitat es centri en la producció de vins, i vins de licor. Actualment, amb la cinquena generació, es manté la filosofia de venda a granel i en ampolla, però la producció és molt més gran que quan van començar.

1896.- Jerez s’apunta a la voràgine del vermut i comença a elaborar la seva pròpia recepta a partir de soleres de Pedro Ximenez.

Una mirada al vermut durant el segle XX

1914.- Es funda, a Cornudella de Montsant, l’empresa Miró. No serà fins el 1957, però, que l’empresa comenci a comercialitzar el seu tradicional vermut, un cop afincats a Reus.

El vermut a l’actualitat

2014.- Una dels darrers vermuts a posar-se sota el paraigües de la marca “Vermut de Reus” ha estat el Vermut Olave, creat el 2014 pel celler Sort de Castell, a Morell, la seva voluntat és la de ser un producte de gamma alta amb aspecte “vintage”. I sembla que ho ha aconseguit, si tenim en compte que el seu reserva va rebre el Vinari d’Or en l’edició de 2020.

A la botiga de La Gata Maula trobareu les marques més destacades de vermut, cerveses artesanes i també un assortit de productes per acompanyar-los.

Us esperem a la propera entrada del blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Menú
Fes-nos la teva comanda