Cronologia del vermut modern
De la recepta de Carpano a les portes del s. XXI
Taula de contingut
Els orígens del vermut
1786.- Antonio Beneditto Carpano crea la recepta del vermut, tal i com el coneixem ara nosaltres, a Turín. La seva intenció era arribar al públic femení amb una recepta que endolcís el vi.
Mentresant, els germans Giovanni Giacomo i Carlo Stefano Cinzano, obtenen la llicència oficial de la casa de Saboya per comercialitzar el seu vemut.
El vermut durant la primera meitat del segle XIX
1813.- el comerciant de vins i licors Joseph Noilly crea, a França, la primera recepta de vermut sec feta amb Pica Poll i Clairette
1838.- Germans Luigi i Giuseppe Cora, n’industrialitzen el procés de fabricació i a partir d’aquí començaran a proliferar les diferents marques. A Itàlia trobem:
1850.- Neix la marca Gancia al Piamonte, Itàlia
1863.- Alessandro Martini (emprenedor) i Luigi Rossi (mestre artesà) creen un beuratge amb la voluntat de representar la bellesa i l’estil de vida d’Itàlia. Així, amb Teofilo Sola com a tercer soci, llancen al mercat un vermut molt més suau i menys amarg.
1839.- Arriba a Reus la primera ampolla de vermut, provinent d’Itàlia.
El vermut durant la segona meitat del segle XIX
1851.- Don Augusto de Muller i Ruinat de Brimont (procedent d’una coneguda família vinícola d’Alsàcia), funda la Casa De Muller, des d’on comercialitza, a banda de vins dolços, rancis i vins de missa, el seu vermut Iris, fórmula del qual data de 1850.
1860.- Gaspare Campari inventa, a Milà, una aperitiu que ven al seu cafè i que causa furor. La recepta, que inclou uns 60 ingredients diferents, encara és secreta.
1860.- Augusto Perucchi arriba d’Itàlia amb la seva recepta. El 1873 comença a comercialitzar-la amb el nom de Perucchi.
1866.- Neix a Tuïr, el Rosselló, de la mà dels germans Pallade i Simon Violet, el primer vermut nord-català: El Byrrh, un vi afegit amb mistela i aromatitzat amb quinquina. En principi el comercialitzen com a medicament, però el col·legi de farmacèutics de Montpeller els el fa retirar, i decideixen vendre’l com a aperitiu. Durant la dècada dels ’30 del segle passat es convertí en la marca d’aperitius més consumida del món.
1870.- El celler Diezmo de Moguer reivindica ser el primer en tenir una recepta pròpia a l’estat espanyol.
1884.- Neix, a Reus, el vermut Yzaguirre.
1886.- Es funda, a Bràfim, la casa Padró. En un principi fou una empresa dedicada a la producció de vins i licors destil·lats (aiguardents i anisats). No serà fins la tercera generació quan la seva activitat es centri en la producció de vins, i vins de licor. Actualment, amb la cinquena generació, es manté la filosofia de venda a granel i en ampolla, però la producció és molt més gran que quan van començar.
1896.- Jerez s’apunta a la voràgine del vermut i comença a elaborar la seva pròpia recepta a partir de soleres de Pedro Ximenez.
Una mirada al vermut durant el segle XX
1914.- Es funda, a Cornudella de Montsant, l’empresa Miró. No serà fins el 1957, però, que l’empresa comenci a comercialitzar el seu tradicional vermut, un cop afincats a Reus.
El vermut a l’actualitat
2014.- Una dels darrers vermuts a posar-se sota el paraigües de la marca “Vermut de Reus” ha estat el Vermut Olave, creat el 2014 pel celler Sort de Castell, a Morell, la seva voluntat és la de ser un producte de gamma alta amb aspecte “vintage”. I sembla que ho ha aconseguit, si tenim en compte que el seu reserva va rebre el Vinari d’Or en l’edició de 2020.
A la botiga de La Gata Maula trobareu les marques més destacades de vermut, cerveses artesanes i també un assortit de productes per acompanyar-los.
Us esperem a la propera entrada del blog.