Cerveses artesanes catalanes

Cerveses artesanes catalanes

Avui al blog de La Gata Maula Vermuteria us volem parlar de les cerveses artesanes catalanes. Però comencem pel començament…

Catalunya, terra de vins i caves

A Catalunya, i per extensió a tota la península ibèrica, la beguda alcohòlica hegemònica històricament, sempre ha estat el vi.

No obstant això, dos fets consecutius en el temps van permetre a la cervesa fer-se amb el lideratge que ostenta actualment. Per un cantó, la plaga de la fil·loxera va eliminar gairebé completament la indústria vitivinícola. Per l’altre, les guerres franco prussianes van provocar un èxode d’alsacians cap a regions d’Europa més pacífiques.

Les primeres cerveses catalanes

Així, famílies com Moritz, Damm, Keller o Mahou, procedents d’Alsàcia, s’establiren a la península. Començaren elaborant les seves cerveses de manera artesanal, però aviat n’industrialitzaren el procés. L’any 1856, Louis Moritz Trautmann posà en marxa la primera fàbrica de cervesa de l’estat espanyol, a la Ronda Sant Antoni de Barcelona.

Vint anys després, al 1876, August Kuentzmann Damm, alsacià que fugí dels enfrontaments bèl·lics, s’instal·la a Barcelona i funda l’empresa cervesera Damm, situada al carrer Viladomat 27, i des d’on produeix dues marques: la Damm i la Cambrinu.

Al principi, aquestes dues empreses venien els seus productes a cerveseries i establiments d’alimentació, i eren considerats articles de consum certament elitista.

Evolució del consum de la cervesa durant el segle XX

No obstant, al tombant del segle XX, el seu consum es popularitza i va guanyant paulatinament terreny al consum de vi, d’aquesta manera, Damm i Moritz van dominar el mercat cerveser i de begudes alcohòliques fins ben entrada la dècada dels anys ’60, quan la cervesa ja és líder del mercat.

Proliferació de les cerveses catalanes artesanals

No serà fins a començaments de s. XXI quan eclosioni l’elaboració de tot tipus de cerveses artesanals i de gran qualitat al territori Català. De les primeres elaboradores consolidades trobem la cervesa Rosita, d’Alcover (Alt Camp) que es comercialitza des de 2005, o la cervesa Montseny, de Sant Miquel de Balenya (Osona) que va néixer el 2007, o la Marina, de Blanes (La Selva) creada el 2010 o més recentment, cerveses com Kerunta, de Girona (El Gironès).

Al nostre poble, Caldes de Malavella (La Selva) hi tenim la Costa Brava Beer Company, projecte empresarial amb clara voluntat social, nascut el 2018 i que ha creat les cerveses BdeGust i BdeBeer. La primera una Lager daurada i la segona una Weissbeer molt lleugera i floral, ambdues cerveses lligades a projectes socials i mediambientals.

Cerveses catalanes disponibles a La Gata Maula Vermuteria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

eleven − 4 =

keyboard_arrow_up
Fes-nos la teva comanda