Aperitius i cerveses sense gluten

El gluten en els aperitius i cerveses

Durant les últimes dècades han proliferat els casos de persones celíaques i de persones que tenen intolerància al gluten. És per això que al mercat podem trobar cada cop més productes de tot tipus sense gluten. Afortunadament,  també es poden comprar aperitius i cerveses sense gluten online o en alguns supermercats. També en tenim a La Gata Maula Vermuteria i us en parlarem en aquesta entrada, però comencem pel començament…

Què és el gluten?

El gluten és un conjunt de proteïnes que es troba en les llavors de molts cereals, barrejat amb el midó. D’entre aquests cereals trobem: el blat, l’ordi, la civada, el sègol i l’espelta, entre d’altres, i tots els productes que en deriven.

Quins beneficis té el gluten?

Tot i que a nivell nutricional el gluten té molt poc valor, el fet que sigui el responsable de l’elasticitat de la massa de farina i de l’esponjositat en la massa ja enfornada, així com el fet de ser un agent aglutinant, li confereix un valor molt important tant a la cuina com a la indústria alimentària. Val a dir, també, que el fet de ser un producte abundant (i per tant, barat) i biodegradable, l’han convertit en un component molt interessant pel que fa a l’elaboració de plàstics biodegradables, tals com envasos o embalatges. De tota manera, el seu ús encara no és comercial, ja que no es coneix quin impacte tindrien aquests productes en la població amb trastorns relacionats amb el gluten.

Problemàtica del gluten

I és aquest punt: els trastorns relacionats amb la ingesta de gluten, el que el fan un producte controvertit. En una persona sana, el seu consum li millorarà el nivell de triglicèrids a la sang, reduirà el risc de contraure malalties cardiovasculars i li aportarà gran quantitat de fibra, essencial per a la flora intestinal. En una persona celíaca o intolerant al gluten, tot el contrari. El seu cos reaccionarà de manera autoimmune a la ingesta d’aquest conjunt de proteïnes i el resultat, a mig termini, serà sempre el de danys intestinals. L’única manera d’evitar aquests danys és la de seguir una dieta estricta sense gluten, durant tota la vida, ja que es tracta d’una afecció crònica.

La dieta sense gluten

Tot i que la primera referència a la celiaquia la trobem al s. I d.C, al tractat clínic del metge Areteo de Capadocia, qui dedica tot un capítol a aquells qui patien dels intestins, als qui anomena “els koilíakos”, no serà fins el 1950, i arrel de la falta de pa durant la segona guerra mundial, quan el pediatra holandès Willem-Karel Dicke, arriba a la conclusió que és el gluten el causant de l’afecció. Aquesta teoria serà confirmada per la professora Charlotte Anderson de la Universitat de Birmingham: després d’extreure midó i altres components de la farina de blat, va trobar que la massa gluten era perjudicial per als celíacs.

El símbol de l’espiga barrada

A partir d’aquest moment, la malaltia comença a estudiar-se i els afectats de celiaquia comencen a crear associacions. És aquí quan apareix el símbol de l’espiga barrada, que permet saber que un producte conté menys de 20ppm de gluten i, per tant, apte per a persones celíaques. Es tracta d’una marca registrada i està regulada per la Societat d’Associacions de Calíacs d’Europa, la qual delega en les associacions membres la concessió, ús i control de la marca.

Aquesta marca permet a les persones qui han de seguir una dieta sense gluten, saber quins productes son aptes per al seu consum i alhora, els donen certa seguretat.

La Gata Maula Vermuteria i els aperitius i cerveses sense gluten

A la nostra botiga hi tenim productes sense gluten, aptes tant per a intolerants a la proteïna com per a celíacs, com per exemple la Cervesa BdeBeer o les Gominoles de vermut fetes per La Candívora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

2 × 1 =

keyboard_arrow_up
Fes-nos la teva comanda