El vi calent
Taula de contingut
Ara que comença el fred i s’acosta Nadal, és hora de parlar del vi calent.
El vi calent és una preparació de vi amb sucre i espècies, molt popular al centre d’Europa durant els mesos més freds de l’any. Més a prop nostre, a la Vall d’Aran i Pirineus, és també molt coneguda aquesta preparació, coneguda com a “vin cau” o “vin cao”.
Origen i història del Vi Calent
Es creu (perquè hi ha referències que li’n atribueixen la invenció) que aquesta recepta té el mateix origen que el vermut, és a dir, l’antiga Grècia i, segurament, el metge Hipòcrates. Així doncs, el vi calent no és altra cosa que un vi especiat amb canyella, clau d’espècia o gingebre i sucre. Els grecs ja el prenien calent i l’objectiu no era altre que escalfar el cos en les nits d’hivern.
Posteriorment, a l’edat mitjana, trobem també referències d’aquest tipus de beguda,-anomenada llavors Piment, Clareia o Clarea, Pimenta de clareia entre altres noms- a diferents textos, des de cançons de trobadors fins al llibre de Sent Soví o a l’Art de Coch. Se’n parla també als textos de despeses de Pere III El Cerimoniós, en el qual es recomana el consum d’aquesta beguda des del més d’octubre afins el mes de març.
Arnau de Vilanova, important metge i teòleg medieval, parla de les virtuts del vi calent (o Piment) al seu llibre Regimen Sanitatis ad regem Aragonum, en el qual es donen un seguit de consells i d’instruccions al rei Jaume II per portar una vida i una alimentació saludables.
Actualment aquí se n’ha perdut el consum, però no pas a la resta d’Europa, on les temperatures, molt més baixes a l’hivern, conviden al consum de begudes calentes.
Els mil noms del vi calent
De receptes en trobem tantes com cases hi ha al món, una mica com el que passa amb altres preparacions. De la mateixa manera, el nom en varia segons el país on ens trobem. Així, a Alemanya parlarem del “Glühwein”, mentre que a Polònia n’anomenen “Grazniec” i és característic perquè hi afegeixen mel. A Suècia i Noruega parlarem del “Glögg” i a Finlàndia es coneix com a “Glögj” la barreja de vi calent i vodka. Més al sud, a França, beuen el “vin chaud” i a la Gran Bretanya, el “mulled/mald wine”. A Itàlia en diuen “vin brulé”.
La Recepta
Els ingredients:
- 750ml de vi negre (que sigui jove i correcte)
- La pell d’una taronja i la pell d’una llimona
- 2 o 3 claus d’espècie
- 2 branquetes de canyella
- 1 anís estrellat
- 5 cardamoms
- 1 culleradeta de cafè de nou moscada
- 100gr de sucre
- Un got d’aigua (o 1/3 de la mida del vi que hagis posat a la recepta)
La preparació
En un caçó (preferiblement d’inox o de terrissa) posa-hi tots els ingredients, excepte el vi. Escalfa-ho fins que arrenqui el bull i apareguin totes les aromes. Afegeix-hi el vi i deixa-ho coent 30 minuts a foc molt lent i tapat amb un drap. Al cap de 30 minuts comproveu si us agrada el punt de dolçor i corregiu-lo si no us agrada amb una mica de mel
Llocs on hem buscat informació complementària:
https://www.ccma.cat/catradio/restaurant-canibal/com-es-fa-el-vi-calent-especiat-de-nadal/noticia/3065169/
https://elcomidista.elpais.com/elcomidista/2019/01/22/receta/1548192120_583979.html